Είχες φανταστεί ένα κόσμο όπου θα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά; Ο κόσμος είναι μπροστά σου και τον ζεις!
1,3 δισ. ευρώ σε βάθος 5ετίας το όφελος από το gov.gr
Σε κάθε επίσκεψη που κάνουν οι πολίτες στην ψηφιακή πύλη gov.gr, προκύπτει όφελος για τους ίδιους και για το Δημόσιο ύψους 1 ευρώ. Συνολικά κατά την διετία Μαρτίου 2020 (οπότε ξεκίνησε η λειτουργία της πύλης) έως τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 273 εκατομμύρια επισκέψεις στην σελίδα και το συνολικό όφελος όπως αυτό εκτιμήθηκε από μελέτη Deloitte ήταν 270 εκατ. Ευρώ.
- Το όφελος προκύπτει κυρίως από την εξοικονόμηση χρόνου λόγω μείωσης του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων (268 εκατ.) ενώ 1,2 εκατ. είναι η εξοικονόμηση από την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ ο περιορισμός της δαπάνης για τα έντυπα έγγραφα.
- Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς αυξάνονται οι υπηρεσίες που παρέχει η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου αλλά και η χρήση της από τους πολίτες.
To gov.gr παρέχει σήμερα 1375 υπηρεσίες, από 1147 τον Μάρτιο του 2021 και 627 τον Σεπτέμβριο του 2020. Στο διάστημα αυτό:
- Έγιναν ηλεκτρονικά 6,5 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις και 2,2 εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις.
- Εκδόθηκαν 4,5 εκατομμύρια πιστοποιητικά και 18 εκατομμύρια βεβαιώσεις εμβολιασμού.
- Έγιναν 3,2 εκατομμύρια ενεργοποιήσεις της άυλης συνταγογράφησης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χρήση της διαδικτυακής Πύλης ευνοήθηκε από την πανδημία ωστόσο και μετά την άρση των περιορισμών στις φυσικές συναλλαγές η χρήση της συνεχίζει να αυξάνεται. Συγκεκριμένα στο τελευταίο τετράμηνο ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης της χρήσης του gov.gr για εξουσιοδοτήσεις, πιστοποιητικά και λοιπά φτάνει στο 10 % που σημαίνει ότι γίνονται 1 εκατομμύριο νέες ψηφιακές συναλλαγές ανά μήνα.
Οι επόμενοι στόχοι που θα επιτευχθούν και με την χρηματοδοτική συνδρομή του ταμείου ανάκαμψης είναι να προστεθούν στις ψηφιακές υπηρεσίες ήδη από τον Ιούλιο οι ταυτότητες και τα διπλώματα αυτοκινήτου που θα ψηφιοποιηθούν σε μορφή εφαρμογής για το κινητό. Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή θα τεθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες που είναι μεταξύ άλλων η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το internet of things.