Πότε μπλοκάρει η ΑΑΔΕ την επιστροφή φόρου;

Διαδικασίες της εφορίας για την επιστροφή φόρου σου

Η ΑΑΔΕ σε περνά σε κόσκινο όταν είναι να δώσει χρήματα, αλλά Πότε έχεις επιστροφή φόρου? Συνήθως με την εκκαθάρισης της φορολογικής σου δήλωσης

Αρχικά η ΑΑΔΕ ελέγχει εάν της χρωστάς (και ΕΦΚΑ). Αν οφείλεις κρατά όλο το ποσό της επιστροφής και κατόπιν ελέγχει εάν εκδίδεται Φορολογική και Ασφαλιστική ενημερότητα. Η ενημερότητα είναι κοινή πλέον και για τις δύο υπηρεσίες δηλαδή σε μία βεβαίωση λαμβάνεις ενιαία φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις η ΑΑΔΕ προβαίνει στη ταυτοποίηση του ΙΒΑΝ σου για να σου καταθέσει χρήματα. Αν δεν έχεις δηλώσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό στο taxisnet τα λεφτά δεν χάνονται. Παραμένουν εκεί για να συμψηφιστούν με επόμενη οφειλή σου. Όλα γίνονται αυτόματα για εσένα. Μετά τους ελέγχους, χρειάζονται περίπου 3 εργάσιμες ημέρες για να σου πιστώσουν τα χρήματα

Εάν θέλεις να βλέπεις όλες τις ταμειακές κινήσεις σου από την ΑΑΔΕ, θα μπεις στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr). Εκεί θα βρεις την Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού η οποία αναρτάται κάθε 2η Δευτέρα του μήνα, στην επιλογή: “Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές”, της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr)

Υπάρχει και η λύση της επίσκεψης δια ζώσης στην εφορία όπου υπάρχει ειδικό τμήμα που ασχολείται στην εφορία με οφειλές, επιστροφές και συμψηφισμούς. Αν έχεις κάνει πρόσφατα καμία βόλτα στην εφορία θα το είδες ως “Τμήμα Εσόδων” .

Δίπλα υπάρχει και ο Ταμίας , τον θυμάσαι? Πάει και αυτός , τον έφαγε η τεχνολογία και το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης! Παλαιότερα κάναμε όλες τις πληρωμές στην εφορία , χωρίς τράπεζες(μετά πρόσθεσαν τις τραπεζικές επιταγές), κάρτες και ηλεκτρονικούς τρόπους που έχουμε σήμερα και σχηματίζονταν μεγάλες ουρές. Αρκετές φορές οι ουρά ξεκινούσε από το ισόγειο και έφτανε έως τον 1ο όροφο (συνήθως εκεί βρισκόταν στις περισσότερες εφορίες).

Μπορεί να υπήρχαν ουρές και ταλαιπωρία αλλά μου έχει λείψει λίγο η ταλαιπωρία της “ουράς” . Έβλεπα κανά γνωστό , μιλούσα με φίλους , λέγαμε και καμιά βλακεία.

Θυμάσαι εκείνη την ατελείωτη σειρά, να μπαίνεις και να καταλαβαίνεις ότι είσαι τελευταίος και να λες με αγωνία Θα προλάβω; δεν θα προλάβω;

Χρήστος Καβαλλάρης - Λογιστής