Αδήλωτα τετραγωνικά: Πότε έρχεται η «λυπητερή» για δημοτικά τέλη και φόρους;

Τι πρέπει να κάνετε για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

Άμεσα θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων γιατί ο φόρος προβλέπεται βαρύς. Τα ποσά των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ που αναλογούν για τα παραπάνω τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων θα υπολογιστούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 83 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας «η εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄ βαθμού και τη διάρκεια των συμβάσεων που έχουν συναφθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, παρατείνονται, από την ημερομηνία λήξης τους, έως τις 30/6/2021».

Οι νέοι δημοτικοί φόροι και τέλη για τους «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες ακινήτων θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Παρέχεται όμως η δυνατότητα πληρωμής του επιπλέον φόρου σε 24 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Από τις χρεώσεις αυτές εξαιρούνται όσοι δήλωσαν ακίνητα στα οποία είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα:  

  • Απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και τέλη, από την 1/1/2020 όσο και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.
  • Υποχρέωση πληρωμής ΤΑΠ (Τέλους Ακίνητης Περιουσίας) αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

 

Πλατφόρμα Δήλωσης και Διόρθωσης Τ.Μ. Ακινήτων , πατήστε εδώ.

Οδηγίες χρήσης, πατήστε εδώ (βίντεο)

Χρήστος Καβαλλάρης - Λογιστής