Πώς να υπολογίσεις το επίδομα αδείας και πότε καταβάλλεται

Έφτασε η εποχή για το επίδομα αδείας.

Το επίδομα αδείας είθισται να καταβάλλεται με την έναρξη της άδειας, αν και πλέον δεν υφίσταται τέτοια νομική υποχρέωση. Ως εκ τούτου, η καταβολή του επιδόματος αδείας μπορεί να γίνει και σε ημερομηνία μεταγενέστερη, εντός του μήνα που ο εργαζόμενος θα έχει δηλώσει την περίοδο της θερινής του άδειας.
Βάσει νομοθεσίας, μάλιστα, ως θερινή άδεια ορίζεται η άδεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων, τις οποίες ο εργαζόμενος πρέπει να πάρει συνεχόμενες, όπως προβλέπεται. Το επίδομα αδείας ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας, με τον περιορισμό ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλον τρόπο.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ του 2010: «Ο μισθωτός που θεμελιώνει δικαίωμα κανονικής άδειας αναψυχής, αυτούσιας ή σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και το επίδομα αδείας, το οποίο αποτελεί τακτικές αποδοχές του, υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται και οι αποδοχές αδείας και υπόκειται στους ίδιους κανόνες με αυτές».
Όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή πρέπει να γνωρίζουν πως ο χρόνος της αναστολής λογίζεται ως χρόνος εργασίας, επομένως το επίδομα αδείας και η μεταφορά του δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα του 2021 και ο υπολογισμός του ποσού του επιδόματος αδείας γίνεται επί του ονομαστικού ποσού και όχι επί του ποσού της αναστολής, το οποίο ήταν έως και 534 ευρώ.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της ετήσιας κανονικής άδειας έτους 2020 των εργαζόμενων που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας και τελούσαν σε αναστολή μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021 κατά τμήματα και έως τις 30/06/2022.
Τέλος, ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη και αν ο εργοδότης αρνηθεί να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης, οφείλει την πληρωμή σε χρήμα με προσαύξηση 100%.
Μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:
Για πλήρη απασχόληση εδώ.
Για εκ περιτροπής εργασία εδώ.

Χρήστος Καβαλλάρης - Λογιστής