Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό

Ποιοι μπορούν να το εκδώσουν;

  • Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (ανεξαρτήτως εμβολίου).
  • Όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ ( Rapid ή PCR) το χρονικό διάστημα των τελευταίων 30 ημερών και έχει καταχωρηθεί το αρνητικό αποτέλεσμα.  
  • Όσοι έχουν νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες και έχει καταχωρηθεί το θετικό αποτέλεσμα.

Τι μορφή θα έχει, από πότε θα είναι σε ισχύ και πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί; 

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 θα εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή αλλά θα μπορεί και να εκτυπωθεί. Θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021 και το περιεχόμενο του θα αναγράφεται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες τις ΕΕ καθώς επίσης και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

Ποιος το εκδίδει και τι χρειάζεται για να εκδοθεί;

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας και συγκεκριμένα για την Ελλάδα θα εκδίδεται από το www.gov.gr. Θα χρειαστούν:

  • Ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ
  • Προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet
  • AMKA

Διαφορετικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Είναι υποχρεωτικό; 

Το πιστοποιητικό δεν αποτελεί υποχρεωτικό ταξιδιωτικό έγγραφο, παρόλα αυτά διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Η επιβεβαίωση της εγκυρότητας του πιστοποιητικού γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου εισόδου ταξιδιωτών και με συγκεκριμένη πύλη που αναπτύσσει η ΕΕ.

Είναι ασφαλή τα δεδομένα που περιέχονται στο πιστοποιητικό;

Το πιστοποιητικό είναι ασφαλές και προστατευμένο καθώς περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την διασφάλιση του από τυχόν πλαστογράφηση. Περιέχει τις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση, καθώς και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα δεδομένα αυτά παραμένουν στο πιστοποιητικό και δεν αποθηκεύονται ούτε διατηρούνται κατά την επαλήθευση ενός πιστοποιητικού σε άλλο κράτος μέλος.

 

Tip: Κάντε αποθήκευση του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού στο κινητό σας για να το έχετε πάντα μαζί σας.

 

Διαβάστε επίσης,

Πώς θα βγάλω Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19?

Έκδοση Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού στη Πλατφορμα εδώ

 

Χρήστος Καβαλλάρης - Λογιστής