Τι είναι τα τεκμαρτά και τα τεκμήρια;

Τι είναι τεκμαρτα ; το έχω ακούσει πολλές φορές

Τι είναι λοιπόν;

Για να το ξεκαθαρίσουμε, θεωρήσε το , ότι είναι το “υποθετικό”.

Τεκμαρτό = υποθετικό ή ψεύτικο

Για παράδειγμα το τεκμαρτό εισόδημα είναι το υποθετικό εισόδημα που θεωρεί το κράτος ότι έχεις, βάσει των κινητών και ακινήτων που κατέχεις

Σε αυτό εμπλέκονται και τα τεκμήρια που κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα.

Τι είναι τεκμήριο;
Τεκμήριο είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται από το κράτος για την εμφάνιση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών και την μερικώς πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για την ακρίβεια, το τεκμήριο είναι μία μέθοδος βάσει της οποίας μπορεί να καθοριστεί ένα άλλο εισόδημα σε σχέση με το δηλωθέν, και να φορολογηθεί ο πολίτης πάνω σε αυτό.

Η εφορία ελέγχει το εισόδημα που δήλωσες , αφαιρεί τα έξοδα από κάρτες που έκανες και συνδυάζει μαζί με την περιουσία που έχεις .

Αν το εισόδημα είναι μικρότερο απ’ όσα χρήματα χρειάζονται για τη συντήρηση ή αγορά κινητής/ακίνητης περιουσίας τότε αναπροσαρμόζει το εισόδημά σου βάσει των προαναφερθέντων.

Το νέο εισόδημα που προκύπτει εξαιτίας του τεκμηρίου, ονομάζεται τεκμαρτό εισόδημα.

Ας δούμε ένα Παράδειγμα ενός μέσου Έλληνα:

Κάποιος δηλώνει 800ευρώ καθαρά ή 11.200 τον χρόνο. Είναι παντρεμένος και έχει στην κατοχή του ένα σπίτι 80-120τμ, και ένα αυτοκίνητο 1400cc έως 1600cc.
Ας δούμε τι εισόδημα πιστεύει η εφορία ότι χρειάζεσαι ανά έτος αναλυτικά:

ως παντρεμένος έχεις 5000 ευρώ τεκμήριο + 1 σπίτι αυτό έχει κόστος 4000 τμ + ένα αυτοκίνητο άλλα 4000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή η εφορία πιστεύει ότι χρειάζεσαι 13.000 ευρώ το χρόνο. Εσύ δήλωσες 11200 , πιο λίγα επομένος σε πιάνει το τεκμήριο και θα σε φορολογήσει για τα 13.000 ευρώ

Αν στο ίδιο παράδειγμα λάμβανες 20.000 ευρώ καθαρό ετήσιο μισθό , η εφορία σου λέει ωραία μου καλύπτεις το μίνιμουμ ποσό διαβίωσης και συντήρησης τεκμηρίων που είναι 13.000 ευρώ και θα σε φορολογήσω στα 20.000 ευρώ.

Τα παραδείγματα που μπορούμε να συζητήσουμε είναι πάρα πολλά και υπάρχουν εξατομικευμένες λύσεις για τα τεκμήρια , αρκεί να συμβουλεύεσαι σωστά από τον λογιστή σου.

Χρήστος Καβαλλάρης - Λογιστής