Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο

Εννέα κωδικοί «κλειδιά» που οδηγούν σε φοροελαφρύνσεις

Στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης εντάχθηκαν νέοι κωδικοί που αφορούν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τις ανακαινίσεις ακινήτων, τις μετοχές και συγκεκριμένα τα stock options, τη φορολόγηση αθλητών, τους συνταξιούχους του εξωτερικού και την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Η υποβολή των δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένονται υψηλές επιστροφές φόρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να συμμετάσχουν στα προγράμματα παγίων δαπανών. 

Φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νέος κατώτατος συντελεστής 9% για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων καθώς επίσης μειώθηκε προκαταβολή φόρου στο 55% για ελεύθερους επαγγελματίες και στο 70% για επιχειρήσεις.

Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις ξεκινώντας από τα τέλη Ιουλίου ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ εκείνο το διάστημα δικαιούνται έκπτωση 3%. Εάν η φορολογική δήλωση υποβληθεί τον Αύγουστο οι δύο πρώτες δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν μαζεμένες. 

Οι αλλαγές στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι:

  • Κωδικός 023: Συμπληρώνεται από όσους εξαιρούνται από την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα.
  • Νέος Κωδικός 041: Φυσικά πρόσωπα – δικαιούχοι εισοδήματος από συντάξεις που προκύπτουν στην αλλοδαπή, τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
  • Νέοι Κωδικοί 359-397: Αφορά εισοδήματα αθλητών και προπονητών που αποκτήθηκαν από 01/01/2020
  • Νέοι Κωδικοί 437-438: Μειωμένος φορολογικός συντελεστής για όσους ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αγαθών ή ειδών σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα.
  • Νέοι Κωδικοί 625-627: Δηλώνονται τα ποσά έκπτωσης για όσους εισέφεραν κεφάλαια σε κεφαλαιουχική εταιρία που είναι εγγεγραμμένη στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.
  • Νέοι Κωδικοί 423-424: Αφορά τις μετοχές – stock options.
  • Νέοι Κωδικοί 627-628: Αφορά δαπάνες για αναβαθμίσεις κτιρίων και ανακαινίσεων και η έκπτωση που μπορεί να κερδίσει κανείς φτάνει τα ποσό των 1.600 ευρώ ανά έτος.
  • Νέοι Κωδικοί 629-630: Αφορά τις δωρεές που έγιναν προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για την ενίσχυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.
  • Νέοι Κωδικοί 631-632: Αφορά τις κάθε είδους δωρεές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, χορηγίες, χρηματικές παροχές ή παροχές σε είδος προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».
Χρήστος Καβαλλάρης - Λογιστής