Φορολογία: 8 σημαντικές αλλαγές από τον Σεπτέμβριο!

Ο Αύγουστος τελείωσε και αυτό σημαίνει πως όλος ο κόσμος σιγά σιγά παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Και τι σημαίνει αυτό? Πολύ απλά, επιστροφή στην οικονομική και εργασιακή πραγματικότητα, με τις εξελίξεις στην φορολογία να είναι ραγδαίες για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές που θα λάβουν χώρα είναι αρκετές αλλά σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας ενημερώσουμε για 8 σημαντικές από αυτές, που αναμένεται να έχουν και το μεγαλύτερο αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή και εργασία. Ας μην χάνουμε χρόνο, όμως, και ας τις δούμε αμέσως!

Αλλαγές στη φορολογία 

  1. Αυξάνεται το όριο του τζίρου από 10.000 € σε 25.000 €, όσον αφορά την απαλλαγή από το ΦΠΑ.
  1. Απλοποιείται αρκετά το καθεστώς της φορολογίας εισοδήματος. Είναι μία ευχάριστη εξέλιξη σε συνδυασμό με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλουν να καταβάλλουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι οποίες βρίσκονται ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ απαλλαγής από τον ΦΠΑ.
  1. Σε ό,τι αφορά συγχωνεύσεις, εξαγορές και εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών θα γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών.
  1. Εάν έχετε ανασφάλιστα οχήματα, τότε σας συνιστούμε προσοχή! Θα γίνει αλλαγή του καθεστώτος για τα ανασφάλιστα οχήματα το Νοέμβριο. Η αλλαγή αυτή θα λάβει χώρα σε μία προσπάθεια έγκαιρης είσπραξης των προστίμων.
  1. Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για παράταση 2 ή 3 ετών ακόμη της ισχύος των διατάξεων που αφορούν στο φορολογικό πιστοποιητικό. Μέσω αυτών προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας φορολογικών ελέγχων στις εταιρείες από τους ίδιους τους ορκωτούς ελεγκτές που ελέγχουν τους ισολογισμούς τους.
  1. Θα θεσπιστεί νέο φορολογικό πλαίσιο για τα «οχήματα» συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ’ αυτά. Αυτό είναι επιτακτικό να γίνει, ώστε το νέο πλαίσιο να συμπλέει με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  1. Θα ξεκινήσει η διαδικασία αναμόρφωσης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Ο σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να ενταχθούν στις διατάξεις του οι νέες διαδικασίες που βάσει μνημονίου καλείται να εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
  1. Η τελευταία σημαντική αλλαγή αφορά στην έκδοση μιας αναθεωρημένης λίστας με τους μεγαλύτερους χρεοφειλέτες του Δημοσίου, η οποία και θα επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να επιτύχει έως το τέλος του τρέχοντος έτους να θεσπίσει μια εθνική στρατηγική για την είσπραξη των φορολογικών χρεών, η οποία θα περιλαμβάνει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της συλλογής των οφειλών.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτές οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στη φορολογία, καθώς ακολουθούν και άλλες αλλά θα χρειαζόμασταν πολλές ακόμη σελίδες για να τις καλύψουμε.

Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, αναμένεται να έχουμε…φορολογικό καύσωνα αλλά για αυτό είμαστε εδώ: για να σας βοηθήσουμε με τις φορολογικές και φοροτεχνικές σας υποθέσεις! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Εάν πάλι επιθυμείτε να αξιοποιείτε το Internet για τις υποθέσεις σας, τότε σας καλούμε να γνωρίζετε μία νέα εμπειρία στην επίλυση των υποθέσεων σας μέσω των Online Υπηρεσιών που προσφέρουμε, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα. Η νέα αυτή εμπειρία απέχει μόνο ένα κλικ!

Στη περίπτωση που βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο, θα είναι μεγάλη μας χαρά να το κοινοποιήσετε και σε φίλους και γνωστούς σας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, η ομάδα του Χρήστου Καβαλλάρη Λογιστή είμαστε στη διάθεσή σας!