Τι αλλάζει στις αγορές από e-shop του εξωτερικού από την 1η Ιουλίου

Νέοι κανόνες ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες στον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για τις διαδικτυακές αγορές εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου για λόγους διαφάνειας στους καταναλωτές της ΕΕ, ισότιμου ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις αλλά και για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή που οδηγούν σε απώλειες εσόδων ΦΠΑ στα Κράτη Μέλη. Οι νέοι αυτοί κανόνες και υποχρεώσεις είναι απόρροια της ραγδαίας ανάπτυξης του e-commerce λόγω της πανδημίας.

Επιγραμματικά κάποιες από τις αλλαγές είναι οι εξής:

  • Πλέον υπόκεινται σε αυτόν τον φόρο και οι εισαγωγές δεμάτων έως 22 ευρώ που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και που μέχρι 1η Ιουλίου απαλλάσσονταν.
  • Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα συσχετίζεται με το χρόνο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι με το χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή της αποστολής.

Για την εφαρμογή των νέων κανόνων η ΑΑΔΕ ανέπτυξε την πλατφόρμα One Stop Shop (OSS) όπου θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αγαθών να εγγραφούν για σκοπούς ΦΠΑ σε ένα μόνο κράτος – μέλος και να αποδίδουν σε αυτό και τον ΦΠΑ που αφορά τα άλλα κράτη – μέλη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Χρήστος Καβαλλάρης - Λογιστής