Άμεσα μέσω gov.gr η ίδρυση ατομικών επιχειρήσεων

Άλλο ένα βήμα στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του Κράτους γίνεται με την  Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών (ΕΠΔΔ) και τη νέα ψηφιακή υπηρεσία ίδρυσης ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr που παρουσίασαν χθες Παρασκευή ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr μπαίνει τέλος  στην γραφειοκρατία, καθώς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνταν η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου πολίτη για πέντε διαδικασίες σε διαφορετικές υπηρεσίες. Πλέον, η διαδικασία ενοποιείται σε μία μόνο πράξη και ψηφιοποιείται πλήρως για τον πολίτη. Η νέα υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας, στο atomiki.gov.gr, είτε μέσω του gov.gr.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών, στόχος είναι  η καταγραφή του  συνόλου των διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου Τομέα, ώστε να είναι εφικτό οι διαδικασίες αυτές να αξιολογηθούν, να απλουστευτούν, να ανασχεδιαστούν, να ψηφιοποιηθούν και να γίνουν πιο φιλικές και εύχρηστες για πολίτες και επιχειρήσεις.

Την πρώτη ημέρα έναρξης της πλατφόρμας δηλαδή την περασμένη Πέμπτη 19 Ιαν, παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες και η σελίδα έπεσε. Είχα έτοιμες δύο ενάρξεις ατομικών επιχειρήσεων και είπα να δοκιμάσω την νέα πλατφόρμα. Αφού είχα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έναρξη της επιχείρησης ξεκίνησα την πρώτη έναρξη , μία ατομική επιχείρηση του Γιώργου με δική του έδρα. Σε λιγότερο από μία ώρα ο στόχος είχε επιτευχθεί και είχα έτοιμη την έναρξη της επιχείρησης, από τον υπολογιστή μου χωρίς να μετακινηθώ καθόλου σε δημόσιες υπηρεσίες. Φανταστικά νέα!

Ξεκινώντας όμως την δεύτερη έναρξη της ατομικής επιχείρησης της Ελένης η οποία είχε μισθωμένη έδρα , παρουσιάστηκε πρόβλημα από την πλατφόρμα. Συγκεκριμένα δεν προχωρούσε με τίποτα στην επόμενη φόρμα και παρέμενε στην διεύθυνση της μισθωμένης έδρας. Μετά από επικοινωνία με την ομάδα υποστήριξης από το ΚΕΦ μου απάντησαν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και θα χρειαστεί να κάνω υπομονή λίγες ημέρες μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα επαλήθευσης του αριθμού δήλωσης μισθωτηρίου έδρας για την νέα έναρξη ατομικής επιχείρησης. Μία εβδομάδα μετά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται , υπομονή να ξεπεραστεί το μόνο εμπόδιο που συνάντησα.

Μείνε συντονισμένος μαζί μου γιατί έρχεται βίντεο που σου δείχνω όλη την διαδικασία από την αρχή έως το τέλος για να το κάνεις και μόνος εάν θέλεις.

 

Χρήστος Καβαλλάρης - Λογιστής